Farkasdomb tájház

Üdvözöljük a vidék és a jókedv világában!

Ismerkedjen meg szálláshelyeinkkel és szolgáltatásainkkal. Ha szereti a falusi turizmus nyújtotta aktív pihenést nálunk jó helyen jár. 

Amennyiben honlapunk elnyerte bizalmát és szálláshelyet szeretne foglalni nálunk kérjük használja az ajánlatkérés gombot!

Tisztelt Látogatóink!A Farkasdomb Tájház és Turisztikai Központ három kemencével és több épített hagyományos tűzhellyel rendelkezik. Építőmesterük Szijj Zoltán, akinek alábbiakban olvashatják, a hagyományos kemencékről szóló rövid cikkét.

A ma ismert kemencéink kialakulása a 15. század második felében kezdődött el. Természetesen már korábban a honfoglalás korában is készítettek kemencéket. Honfoglaló őseink jurtaszerű sátrakban ás földbe mélyített veremházakban laktak, belülről fűthető, földbe nyúló tűzterű kemencéket használtak.
A mai boglya vagy búbos kemence őse a 15.-16. századi bögreszemes kemencék voltak. A búbos kemencék oldalát csempékkel rakták ki, fűtésük kívülről történt.

A kemencék között 3 típust lehetett megkülönböztetni:
- sütésre, főzésre használatos kemencék, melyek aljába hőszigetelés céljából cserépdarabokat tapasztottak.
- Szárításra, pörkölésre szolgáltak azok a kemencék, amelyeknek a tűztere alá szalma-, illetve gazréteget terítettek.
- Füstölőkemencék, melyek alja tapasztás nélküli, egyenetlen volt méretét tekintve legnagyobb.


A kemencéknek alul fehérre meszelt ülőkéjük, padkájuk volt, mely körbeöleli a kemencét. Vonalvezetése íves vagy szögletes, szélessége változó, 10-50 cm-ig változott. A padka fölötti megemelt ülőrész neve a kuckó vagy tőcik, kucik, pócik, póca, kispadka néven ismert. A megbüntetett gyereket sokszor ide ültették fel, ezért duzzogónak is nevezték.
A padka másik fontos része a kemence teste és a hátsó fal közötti zug, amelyet kucinak, kuckónak, kucónak, sutnak neveztek. A kuckó 30-40 cm széles, a padkával egyező magasságú, vagy kissé megemelt búvóhely, melyet a gyerekek nagyon kedveltek.

A sütő, aszaló kemencéket fával fűtötték, a füstölőket, pedig könnyen égő anyagokkal. Szabadon álló kemencét ott építettek, ahol nem volt konyhai sütőkemence.
A szabadon álló kemence előnye, hogy nyáron nem melegítette fel a lakást, ha sütöttek-főztek. Télen a belső kemence tett jó szolgálatot, mert a sütéskor keletkezett meleg jól befűtötte a szobát.

A kemence alját nem süllyesztették a földbe, hanem a talaj szintjére, vagy padkára építették. A tűztér oldala sárból készült, melyet vessző vagy nádvázra tapasztottak majd az egészet kiégették.

A 17.-18. századi külső kemencékről a földbirtokosok építkezési rendelkezései árulkodnak, melyek a kemencék tűzbiztos tetővel történő ellátását szorgalmazták.
A 19. században is sütőhelyként használták a külső kemencéket.
A 20. század a külső kemencék fénykora, a szobai kemencék visszaszorulásának kora. Füstölésre, kenyérsütésre a külső kemencéket használták.

Sok falu határában közös használatú kemencéket építettek. Ezeket a kemence együtteseket tavasszal újították fel, meghatározott rend szerint sütötték benne a kenyeret.

Szabadon álló kemence a régészeti leletek tanúsága szerint nagy számban fordult elő Árpád-kori falvainkban. A feltárások alapján feltételezhetjük, hogy minden veremházhoz, legalább egy ilyen kemence csatlakozott.
A külső kemence rendszerint nagyobb volt, mint belső társaik. Tűztere a talajszint alá nyúlt le, ezért szája elé süllyesztett előteret ástak.
A szabadon álló kemencék előnye az volt, hogy nyári időszakban nem melegítették fel a lakást, ha sütöttek-főztek bennük. télen viszont a belső kemencéket használták, mert így védve voltak az időjárás viszontagságaitól, és a sütéskor keletkezett meleg a szobát is felfűtötte. Ezért a külső kemencéket csak időszakosan, jobbára nyáron használták.

A 19. században a külső kemencék szerepe lényegesen nem módosult; kiegészítő sütőhelyekként használták őket. Jelentőségük a 19. század végén, még inkább a 20. század első felében nő meg, mikor a szobai kemencék lassú visszaszorulása megkezdődik. Az átalakított lakóházak udvarán a kenyérsütést, de gyakran a húsfüstölést is a külső kemencékben végzik.


Sütés-főzés a kemencében:

A kemencét a fűtés mellett elsősorban sütés-főzésre használták. A kenyéren kívül különböző sülteket, tésztákat és süteményeket készítettek benne. Kiválóan lehetett leveseket, főzelékeket főzni a kemencében, de a gyümölcs aszalására is alkalmas volt. A ház körül adódó szárítási, párolási munkákat is itt végezték. Kendert, tüzelőt szárítottak a félig kihűlt kemencében vagy fonalat pároltak benne.
A dohos cserépedényt is itt kemencézték, hogy kellemetlen szagát elveszítse. Napközben vizet melegítettek vagy krumplit főztek benne.


Itt a Farkasdombon található három kemence is különbözik egymástól.


A tájházban egy hagyományos parasztház fűtését hivatott ellátni hidegebb időkben ez a búboskemence, viszont a konyhai takarék tűzhely kisegítésében is szerepet játszik sütés, főzés esetén.

A fedett sütögető tér alatt készült kemencekomplexus már a hagyományos nyári szabadtéri kemencéket idézi, egybe építve a disznóvágáskor használatos üstházzal és egy épített takaréktűzhellyel. Az elsőkéményes búboskemence füstelvezető kéménye kolbász, hal, sonka stb…. füstölésére is ki van alakítva. Hát….jó pár alkalommal bizonyított már ez az építmény

Az ebédlőben található hátsó kéményes, elülső látványajtós, a legtöbbet igénybevett kemence, mivel melegével hideg téli napokon is alkalmat nyújt egy-egy hangulatos közösségi sütögetésre. Itt szintén található egy vele egybe épített takarék tűzhely, ami egyszerre több étel elkészítését is lehetővé teszi a kemencével együtt. Ez az együttes építmény is nagy tetszésnek örvend,… sokat is van használva.

Tisztelettel : Szijj Zoltán kályhás

 

Farkasdomb

Valódi élmény

100% Vidék, 100% Jókedv

Szálláshely jellemzők

Kutyabarát szálláshely 

Akadálymentesített szálláshely

Ingyenes parkolási lehetőség

Ingyenes Wifi

Külső, különleges hordó szauna

Sóbarlang - szállóvendégeinknek

Masszázs, csontkovács, akupunktúra szolgáltatás  - előre igényelhető a szállás megrendelésekor

Állandó rendezvényeink

Farkasdombi Hagyományőrző Nap -     2019 Június 8

Kézműves kirakodóvásárral egybekötve

Adventi gyertyagyújtás a Farkadombon - 2019 December 1

 

Farkasdombról

Tisztelt Látogató!

Szeretnénk tájékoztatni, hogy hogyan veheti igénybe a Farkasdomb Tájház és Turisztikai Központ szolgáltatásait.

Első sorban arra hívnánk fel a figyelmet, hogy a Farkasdomb Tájház és Turisztikai Központ rendezvénytér és szálláshely. Étkezést kizárólag csak csoportos rendezvények esetén tudunk biztosítani, előre egyeztetett módon és feltételekkel.

Amennyiben Ön a szálláshelyen étkezni szeretne, azt önellátó módon tudja megoldani. Az étkezéshez szállóvendégeinknek étkészletet és evőeszközöket biztosítunk, illetve lehetőségük van a Farkasdomb Tájház és Turisztikai Központ konyháját, bizonyos feltételek mellett kemencéit, sütőit használni, illetve a kijelölt vagy kialakított helyeken szabadon bográcsozhatnak, grillezhetnek. Tűzifát térítés ellenében bitosítunk.

Kemencéink

3.jpg

Térkép és útvonaltervezés